Gå till innehållet. Gå till navigation

Språkteknologi.se

Personliga verktyg

Talteknologi

Dokumentåtgärder
Talteknologi handlar om att datorn läser upp en text eller förstår talat språk vid t.ex. diktering eller mänskliga kommandon.

Talförståelse

Talförståelse innebär att man kan tala till datorer och ge kommandon eller begära tjänster med hjälp av vanligt tal. Det är därför viktigare att datorn förstår vad man menar med uttalandet än att den kan känna igen alla ord som uttalas.

Talförståelse innefattar integration av talteknik och teknologi för förståelse av naturligt språk. Den här integrationen varierar beroende på användningsområde. I en lös integration kan man helt enkelt koppla ett taligenkänningsprogram med ett annat program för förståelse av text i naturligt språk. En tät integration, å andra sidan, innebär att konstruera ett program som använder både teknologi för och efterliknar förståelse av mänskligt tal.

Det finns redan produkter för talförståelse inom begränsade områden, till exempel resebeställning eller inköp av biljetter för bl.a. svenska, engelska och japanska. Två exempel är SJ:s automatiska resetjänst och SMHI:s automatiska vädertjänst.

av Mohammad SanamradSenast ändrad 2006-03-07 15:54

Driven av Plone, Open Source Content Management System

Denna webbplats följer följande standarder: