Gå till innehållet. Gå till navigation

Språkteknologi.se

Personliga verktyg

Talteknologi

Dokumentåtgärder
Talteknologi handlar om att datorn läser upp en text eller förstår talat språk vid t.ex. diktering eller mänskliga kommandon.

Historik

Talteknikens historia är mycket äldre än man kan tro och går tillbaka ända till 1700-talet med försök att på mekaniskt sätt producera mänsklig röst. Följande framgångar har haft stor påverkan på taltekniksforskning:

  • 1780 - Mekanisk talsyntes
  • 1822 - Fourier Transform
  • 1967 - Fast Fourier Transform
  • 1975 - Hidden Markov-modellering
  • 1978 - LSI för språkbehandling

Även om grundteknikerna i talteknologi har varit utarbetade sedan många år, är det först under de senaste åren som marknaden för talteknik börjat blomma. Följande två faktorer har haft stor inverkan på denna utveckling:

1. För det första kräver talteknik enorm numerisk bearbetning i realtid samt effektiv och snabb transferering av stora datamängder på ett sätt som var otänkbart för 20 år sedan. Det är först på senare tid som det skapats realistiska möjligheter för kommersiella produkter, mycket tack vare framgångar i data- och kommunikationsteknologi med utveckling av specialiserade hårdvaror och tillgång till enorma processkapaciteter, minnen och bandbredder.

2. Den andra och viktigare faktorn är nya användningssituationer och användargrupper på IT-området. Ökningen i mobiltelefoni och telefontransaktioner och ett skifte av användare från dataspecialister till bred allmänhet kräver mer naturliga gränssnitt till maskiner och applikationer, vilket gjort talteknik högt uppskattad.

av Mohammad SanamradSenast ändrad 2006-03-07 15:23

Driven av Plone, Open Source Content Management System

Denna webbplats följer följande standarder: