Gå till innehållet. Gå till navigation

Språkteknologi.se

Personliga verktyg

Lexikon och datasamlingar

Dokumentåtgärder
Lexikon och datasamlingar omfattar både ordböcker och uppslagsverk, såväl på svenska som tvåspråkiga och enspråkiga lexikon på andra språk. Hit räknar vi även s.k. korpusar, samlingar av texter där de olika orden bestämts till funktion och innehåll.

Introduktion

Under denna rubrik samlas både ordböcker, uppslagsverk och korpusar. De två första är viktiga verktyg för att formulera sig riktigt när man skriver eller förbereder ett framträdande. Lexikon lämpar sig också väl för att läggas in på en dator, då de dels kan komplettera olika typer av sökhjälp, dels kan utnyttjas så att deras ord och artiklar vävs samman i ett nätverk av korsreferenser.

En "ordbok" på en dator är dock ett oklart begrepp. Det kan betyda både:

  1. En datorlagrad lista med ord sammanställd av någon (ordbok).
  2. Det program som man använder för att söka i listan enligt ovan (ordboksprogram).

En viss ordbok (1) kan ofta köpas till olika ordboksprogram (2). Så kan t.ex. Norstedts Svensk ordbok (som också finns i tryckt form) användas både i WordFinders och Datadromedas program - samma innehåll, men olika sätt att komma åt innehållet.

Ett program kan, i sin tur, ofta använda flera olika ordböcker. Normalt köper man programmet tillsammans med en ordbok; därefter kan man komplettera med andra ordböcker, t.ex. för andra språk. Om man vet att man kommer att skaffa sig olika ordböcker bör man redan från början ta reda på om det program man tänker köpa har de ordböcker man är intresserad av - så slipper man köpa olika program som tar plats i datorn, arbetar på olika sätt och ger onödiga kostnader.

Fortfarande finns dock mycket kvar att göra för att underlätta för användaren att hitta den information hon är intresserad av.

1 2 3 4
av Jussi KarlgrenSenast ändrad 2006-02-28 13:56

Driven av Plone, Open Source Content Management System

Denna webbplats följer följande standarder: