Gå till innehållet. Gå till navigation

Språkteknologi.se

Personliga verktyg
Du är här: Förstasidan Nyheter Talteknik på stark frammarsch

Talteknik på stark frammarsch

Dokumentåtgärder

Talbaserade gränssnitt, det vill säga taligenkänning av mänskliga röster och syntetiskt tal från datorer och mobiler, har funnits ganska länge. Men mycket tyder på att taltjänsterna nu börjar slå igenom på riktigt bred front. Automatiska taltjänster i företags telefonväxlar blir allt vanligare, och med Apples tjänst Siri har många Iphoneanvändare vant sig vid att ge talstyrda kommandon till sin mobil.

I en artikel i Technology review intervjuas Vlad Sejnoha på företaget Nuance, som är världsledande på talteknik och bland annat står bakom taligenkänningsprogrammet Dragon. Nuance försöker nu sprida sin talstyrning också till tv-apparater och bilar, bland annat i samarbete med företag som Samsung och Ford. Gigantiska datamängder, maskininlärnings- och statistikmetoder, snabb internetuppkoppling och molntjänster – det är mycket som drivit på den tekniska utvecklingen de senaste åren. Men också den stora kommersiella potentialen. På Nuance tror och hoppas man att talbaserade gränssnitt mycket snart helt ersatt de traditionella gränssnitten med tangentbord och pekskärmar, ”partly because users have their hands and eyes otherwise occupied, but also because a single spoken command can accomplish tasks that would normally require a multitude of swipes and presses”.

Ett bra exempel på hur taltekniken också kan vara samhällsnyttig är det globala projektet ”Spoken web”, ett slags parallellt world wide web som bygger på att en mycket stor del av jordens befolkning i dag har en mobiltelefon, medan betydligt färre har tillgång till internet. I Spoken web får man ett telefonnummer i stället för en internetadress och kan sedan tala in sidor i ett stort nätverk som nås med vanliga gsm-telefoner via gratisnummer eller till lokalsamtalstaxa.

Taltekniken innebär att man inte behöver kunna läsa eller skriva för att använda det, en stor tillgång både för världens alla analfabeter och för personer med läs- och skrivsvårigheter. Spoken web lanseras i slutet av juni i Kenya, på engelska och swahili, och i Indien på en mängd språk strax därefter. Läs mer om projektet och tekniken bakom på Sveriges Radios webbplats. För språkvetare blir det säkerligen intressant att undersöka hur denna utveckling mot att tala in texter påverkar språket och språkanvändningen, till exempel huruvida texterna kommer att bli mer talspråkliga till sin form, och i så fall på vilket sätt.

Även talsyntestjänsterna blir långsamt bättre. Men vi känner alla till att datorernas syntetiska tal än så länge oftast inte är särskilt njutbart att lyssna till. Det försöker appen Spoken layer råda bot på. I tjänsten får man tillgång till stora mängder populära webbsidor och webbartiklar som professionella inläsare eller webbsidornas utgivare själva läst upp och spelat in. Läs mer hos Technology review eller ladda ner appen från Appstore.

av redaktionenSenast ändrad 2012-05-30 14:35

Driven av Plone, Open Source Content Management System

Denna webbplats följer följande standarder: