Gå till innehållet. Gå till navigation

Språkteknologi.se

Personliga verktyg
Du är här: Förstasidan Nyheter Nordiskt seminarium om teckenspråkskorpusar

Nordiskt seminarium om teckenspråkskorpusar

Dokumentåtgärder

Arbete med att skapa teckenspråkskorpusar, dvs. språkligt uppmärkta och sökbara databaser med teckenspråksmaterial, pågår i Sverige och i andra delar av världen. Att skapa korpusar för teckenspråk kräver ett annat angreppssätt än traditionella textkorpusar eftersom teckenspråk är ett visuellt språk. När bildinformation ska överföras till ett språk som datorer kan hantera krävs det annorlunda tekniska överväganden.

Ett nordiskt seminarium om hur man använder teckenspråkskorpusar går av stapeln i Köpenhamn 12–13 december. Språkrådet är medarrangör.

Det planerade seminariet kommer inte att diskutera de tekniska perspektiven utan det praktiska bruket. Hur kan teckenspråkskorpusar hjälpa professionella som arbetar med teckenspråk? Inbjudna föreläsare berättar om hur korpusar kan användas inom språkforskning, i språkrådgivning, vid lexikonframställning, av nyhetsuppläsare inom tv och av teckenspråkstolkar.

Vid seminariet kommer det även att diskuteras hur ett nordiskt samarbete kring teckenspråkskorpusar kan etableras. Läs mer om seminariet ”Vad är teckenspråkskorpusar bra för?”.

av redaktionenSenast ändrad 2013-09-16 10:35

Driven av Plone, Open Source Content Management System

Denna webbplats följer följande standarder: