Gå till innehållet. Gå till navigation

Språkteknologi.se

Personliga verktyg
Du är här: Förstasidan Nyheter Korpus på gång för teckenspråken i Finland

Korpus på gång för teckenspråken i Finland

Dokumentåtgärder

Det är angeläget att samla och bevara teckenspråkigt material för framtiden. Det gäller särskilt det finlandsvenska teckenspråket som i dag endast har ett par hundra talare. Därför gör Finland nu en satsning på att samla och tillgängliggöra teckenspråkskorpusar.

Humanistinen ammattikorkeakoulu, HUMAK, är ett universitet för tillämpad vetenskap. Det finns på flera orter i Finland. I Helsingfors ägnar man sig bland annat åt teckenspråksforskning. Tillsammans med Finlands Dövas Förbund har HUMAK sökt medel hos Koneen Säätiö, en stiftelse för främjande av vetenskap och kultur, för att utveckla teckenspråkskorpusar. Projektet beräknas pågå i tre år, och man har blivit beviljade medel det första året.

Det finska projektet ska skapa en sökbar teckenspråkskorpus, som sedan kommer att förvaltas av finska Clarin. Projektet ska också utveckla den finska delen i Signwiki, som är ett internationellt samarbete kring teckenspråkslexikon på webben. För ändamålet används öppna programvaror som Mediawiki och Jquery Mobile.

Läs mer om beslutet hos Koneen Säätiö (på finska).

av redaktionenSenast ändrad 2012-12-11 08:59

Driven av Plone, Open Source Content Management System

Denna webbplats följer följande standarder: