Gå till innehållet. Gå till navigation

Språkteknologi.se

Personliga verktyg
Du är här: Förstasidan Nyheter Datagenererad ordbok utan redaktionella filter

Datagenererad ordbok utan redaktionella filter

Dokumentåtgärder

I den engelska ordbokstjänsten Wordnik får man automatgenererade definitioner och textexempel utifrån sökningar tjänsten gör i gigantiska textmassor med stor genrebredd. Dessutom får man en massa annan kringinformation: bilder som illustrerar ordet, ljudfiler med uttal, språkbrukarnas åsikter om ordet, semantiskt relaterade ord (inte bara synonymer och antonymer), frekvensuppgifter för ordet etc. Men framför allt får man språkexempel där ordet ingår, även från Twitterinlägg, en mycket värdefull resurs för att ringa in betydelse och användning för ett uttryck.

Det tar ofta flera år innan nya ord och uttryck letar sig in i ordböckerna, om de någonsin når dit. I Wordnik är de möjliga att slå upp i stort sett i samma sekund som de uppstår. En stor tillgång för en nyordsredaktör, eller för vem som helst som bara vill hänga med i språkutvecklingen.

I en artikel i New York Times från 31 december kan man läsa mer om tjänsten och hur den nu utvecklas för att användas för en rad olika syften, som fackordböcker och automatiska orddefinitioner på webbplatser.

Betyder Wordnik då att de traditionella ordböckerna, med lexikografisk och redaktionell handpåläggning, har blivit onödiga? Nej, för att få till en ordbok med riktigt bra, koncisa definitioner och ett fåtal, bra exempel som man faktiskt orkar läsa sig igenom kommer det inom överskådlig framtid krävas mänskliga ordboksredaktörer. Däremot kan tjänster som Wordnik förstås göra dessa redaktörers arbete betydligt enklare.

av redaktionenSenast ändrad 2012-01-09 11:46

Driven av Plone, Open Source Content Management System

Denna webbplats följer följande standarder: